Koivijver Aanleggen Tips

koivijver Lees hier handige tips voor het aanleggen van een koivijver in uw tuin. Naast onderstaand advies vindt u op algemene informatie over het maken van een vijver.

Koikarpers produceren veel afvalstoffen, dus is een krachtige filterinstallatie een must. Bij koikarpers kiezen de meeste vijverbouwers voor een helofyten filter. Vergeet niet elk jaar de vijverfilters te vervangen.

  • Koivijvers worden vaak tegen het terras aangeled. Zo kunt u goed kijken naar de vissen en eenvoudig en snel voer in de vijver gooien. Bij koivijvers werkt men doorgaans niet met plateaus maar met 1 diepe vijver.
  • Kies bij een vijver voor koikarpers voor een minimale diepte van 150 centimer. Zo kunnen uw koikarpers schuilen voor reigers en biedt dit voldoende bescherming bij vorst in de winter. Hou ongeveer het volgende volume aan: 12 koivissen of 10 kuub water.
  • Jonge koikarpers laten waterplanten doorgaans nog wel met rust. Volwassenen karpers eten vaak alle planten uit uw vijver. Wilt u naast koikarpers ook genieten van een vijver met moerasplanten en andere vijverplanten? Kies dan voor een gecombineerde vijver met 2 aparte gedeeltes. In het ene gedeelte kunt u de koikarpers laten zwemmen en in het andere gedeelte kiest u voor een plateauvijver met verschillende waterplanten. Zo voorkomt u dat de karpers alle waterplanten opeten. Het is geen probleem om het water van beide vijvers rond te pompen.
  • Bij een visvijver is het raadzaam elk jaar de bodem te reinigen. Een vijver zonder slib op de bodem wordt minder snel troebel. Breng op circa 65% van de vijverbodem speciaal vijvergrind aan. Dit is goed voor uw waterhuishouding.
  • Naast visvoer is het ook raadzaam medikamenten toe te voegen aan de vijver. Zo blijven uw vissen gezond.
  • Koikarpers hebben een relatief kleine maag. Voer daarom meerdere malen per dag kleine beetjes of koop een voedermachine.
  • Voor de winter is het mogelijk vijververwarming aan te leggen.
  • Tot slot, wist u dat karpers in de natuur wel 60 jaar oud kunnen worden? De gekweekte karpers komen meestal niet verder dan 8 jaar.

Wij zijn altijd op zoek naar uw slimme ideeen en tips voor koivijvers aanleggen en onderhoud. Stuur ons een bericht via contact.

Terug naar Vijver tips