Noodverlichting kopen Tips
Op grond van de Arbo-wetgeving en het bouwbesluit zijn opdrachtgevers verplicht nood- en vluchtwegverlichting aan te laten brengen en te laten onderhouden. Het installeren van noodverlichting zorgt ervoor dat men bij stroomuitval de weg kan vinden. Ook bij rookontwikkeling (brand) is het van groot belang dat men zo snel mogelijk de uitgang(en) kan vinden.
Keuze tussen centraal en decentraal
Noodverlichting kent twee mogelijkheden van energievoorziening, namelijk centraal of decentraal. Bij een centrale
Bij een decentrale energievoorziening worden de noodverlichtingen aangesloten op normale netspanning. Bij stroomuitval schakelt de noodverlichting over op een batterij.
Een decentrale energievoorziening is minder kwetsbaar dan een centraal energievoorziening. Bij decentraal werken de noodverlichtingen op zichzelf en mocht er één defect zijn werkt de rest wel. Daarnaast is het met een decentraal systeem gemakkelijker uitbreiden. Het enige minpunt is dat de levensduur van de batterijen flink achteruit kan gaan.
Er zijn een aantal situaties waarin het beter is om voor een centrale noodverlichtingsinstallatie te kiezen namelijk:
- Ruimten met hoge temperatuur
- Bij werkplekken met een verhoogd risico
- Als de verlichting moeilijk te bereiken is waardoor batterijen moeilijk worden vervangen
Noodverlichting Tips
- Zet groepen waarop decentrale noodverlichting op is aangesloten niet uit, de batterijen op continu voeding nodig om ontlading te voorkomen
- Laat de verlichting door een deskundige aansluiten
- Jaarlijkse controle van de noodverlichting is verplicht, houdt u hieraan
Noodverlichting laten aanbrengen door een professional bij u uit de buurt?
Als u noodverlichting wilt laten aanbrengen door een professional uit de buurt, vraag dan eenvoudig een offerte aan door onderstaand formulier in te vullen.