Spanningzoekers

Spanningzoekers

Eenpolige spanningzoeker

Een eenpolige spanningzoeker is een makkelijke en goedkope manier om de aanwezigheden van lichtnetspanning(110V - 240V) te controleren. Deze spanningszoeker ziet er vaak uit als een schroevendraaier, hierin zit een indicatielampje en een hoogohmige weerstand(vonkdempend en kan stroom doorgeven). Het uiteinde van de spanningzoeker moet u in het stopcontact steken en uw vinger op het metalen dopje(vaak zit deze achterop, maar soms ook op de zijkant). Wanneer er spanning op het stopcontact zit zal het indicatielampje op de spanningtester gaan branden.

Tweepolige spanningzoeker

Bij een tweepolige spanningszoeker zijn er twee meetpennen die met een draad aan elkaar verbonden zijn. Op de grootste meetpen zitten indicatielampjes om de spanning aan te geven. Door beide polen te meten kunt u zien welke pool de nul(afvoer) heeft en welke de fase(toevoer). Sommige spanningtesters die tweepolig zijn kunnen in een functie worden gezet met een lage impedantie om de aanwezige lekstromen te onderdrukken. Al met al kunnen tweepolige spanningzoekers gebruikt worden voor zowel wisselstroom als gelijkstroom.

Tip: Probeer de spanningzoeker eerst uit op een plek (bijvoorbeeld stopcontact) waarvan u zeker bent dat er stroom op staat zodat u weet hoe de zoeker reageert op de aanwezige spanning.

Tips bij aanschaf spanningzoeker

Lees voordat u een spanningszoeker aanschaft eerst deze handige tips:

  • Kijk goed of u een spanningzoeker hebt geselecteerd voor de juiste voltage
  • Bedenk voor uw aanschaf of u en eenpolige of een tweepolige tester nodig heeft
  • Wanneer u een professionele controle wilt kunt u het beste een tweepolige spanningzoeker nemen
  • Let erop dat een zwakstroomzoeker alleen erg lage voltages aankan, kijk voor het precieze aantal op de productpagina