Tyleen koppelingen voor drinkwater

Tyleen koppelingen kopen

Tyleen koppelingen voor je tyleenslangen doe je natuurlijk bij Haxo, het grootste online warenhuis voor elke waterklus! Tyleenkoppelingen van topmerk Unidelta zijn zeer goede tyleenkoppelingen geschikt voor drinkwater. Unidelta tyleenkoppelingen zijn er in alle diameters van 16 mm, 20 mm 25 mm 32 mm tot aan grote diameters zoals 110 mm.

Deze tyleenkoppelingen, ook wel pe-koppelingen genoemd, kom je op veel plekken tegen zowel bij de particulier thuis, als in de landbouw en industrie. Ze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt bij de aanleg van een beregeningsinstallatie, drinkwaterleiding naar de stal en als koppelstuk van een ondergrondse waterleiding naar een buitenkraan of buitendouche in de tuin. Ook in de industrie wordt gebruik gemaakt van tyleenkoppelingen bijvoorbeeld in een waterleiding die dienst doet als blusleiding of een leiding voor koeling ed. 

Kan een tyleen koppeling onder de grond?

Ja, de meeste tyleen koppelingen kun je onder de grond installeren voor een degelijke en waterdichte verbinding met de tyleenslang. Zowel de Unidelta, Hawle als de VDL koppelingen zijn geschikt voor ondergronds. Tyleenslang en tyleen koppelingen zijn gemaakt van sterk kunststof materiaal. Tyleenkoppelingen zijn bestand tegen de waterdruk en tegen invloeden onder de grond. De koppelingen zorgen voor een trekvaste verbinding met de slang zodat ze niet kunnen losschieten. 

Heb je koppelingen nodig voor een ondergrondse tyleen drinkwaterleiding? Dan heb je deze Unidelta tyleenkoppelingen nodig! Deze fittingen zijn voorzien het het KIWA-keurmerk waarmee ze zijn goedgekeurd voor gebruik in een drinkwaterleiding. Zo kan er drinkwater door de tyleen.

De vraag die we vaak krijgen is: hoe strak moet je de tyleen koppeling aandraaien?

De Unidelta Tyleen koppeling zorgt voor een waterdichte verbinding met de tyleenslang en is door iedereen eenvoudig te monteren zonder speciaal gereedschap. Het is dan ook niet voor niets één van de favoriete merken van zowel de doe-het-zelver als de installateur. De kleine diameters tyleenkoppeling t/m 40 mm kun je met de hand goed stevig vast draaien, waarna je ze met een waterpomptang of tyleen montage sleutel nog een halve slag nageeft. De grotere diameter koppelingen vanaf 63mm t/m 110 gaan soms al vrij zwaar, vooral als het nat is en er wat grond of zand op het schroefdraad zit. Dan werkt het wel fijn om ze geheel aan te draaien met de tyleen montagesleutel.

Naast de gangbare koppelingen zoals een tyleen knie, een T-stuk of een rechte tyleenkoppeling (ook wel een sok genoemd) kun je ook diverse verloopkoppelingen, bijpassende muurplaten en buitenkranen kopen om het waterproject goed te kunnen aanleggen. 

Hoe monteer je een tyleen koppeling?

Voor een waterdichte verbinding is het van belang dat de tyleen koppeling goed wordt gemonteerd aan de tyleenleiding. 

 

goed gereedschap

 

buisschaar

 

glijmiddel

 

Overgang tyleen naar koper

Klussers vragen zich vaak af: Hoe maak ik nu een overgang van een koperen waterleiding naar een tyleenleiding die de tuin in gaat. Dit is eenvoudig door iedereen zelf aan te leggen. Hiervoor is geen speciaal gereedschap nodig! Hieronder enkele mogelijkheden:

Vaak moet de aanvoerleiding naar een buitenkraan worden gevoed met water vanaf een koperen buis in de kruipruimte van de woning. Kijk dan even bij de Bonfix knelkoppelingen naar de juiste koppeling om een aftakking te maken, waarna je met een Unidelta overgangskoppeling verder kunt met tyleenslang. Wij raden aan om er een stopkraan te plaatsen zodat de waterleiding kan worden afgesloten in geval van vorst of bij werkzaamheden aan de leiding.

Wat ook vaak wordt gedaan is een combinatie van een koperen knelkoppeling met buitendraad in een Unidelta koppeling met binnendraad.

Heeft u een wat nieuwere installatie met bijvoorbeeld een witte meerlagenbuis, dan zijn ook hier koppelingen voor die je kunt combineren met een Unidelta koppeling.

Wilt u van koperen buis 15 mm of 22 mm naar tyleenslang kunt u ook deze Unifit verloopkoppeling overwegen.

Let op: Bij elke overgang via een draadverbinding (een type koppeling met buitendraad monteren in een koppeling met binnendraad) moet een schroefdraadafdichtingsmiddel gebruikt worden zoals Kolmat-tape  of Loctite afdichtingskoord.

Unidelta koppeling monteren

De koppelingen hebben een klemverbinding. De klemverbinding bestaat uit een rubberen O-ring, witte grijpring en een blauwe wartelmoer. Deze tyleenkoppelingen hebben een drukklasse van 16 bar en zijn perfect voor elke tyleen waterleiding in de grond voor beregeningsystemen, waterbronnen en zwembaden.

De Unidelta koppelingen zijn bijzonder eenvoudig te monteren. Knip allereerst de tyleenslang op maat met de tyleen buisschaar en gebruik de tyleen afbramer om het uiteinde glad te maken en de bramen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de koppeling niet zal lekken. 

Draai de blauwe wartelmoer en witte grijpring los van de koppeling. Controleer of het uiteinde niet gescheurd is en plaats vervolgens de wartelmoer en de grijpring over de slang. Druk vervolgens de slang tot aan de stootrand in de Unidelta koppeling en draai de wartelmoer over de grijpring stevig vast op de koppeling. Gebruik hiervoor eventueel de Unidelta montagesleutel. Een halve slag na is voldoende.

Nu is de rubberring samengeperst en tegen de tyleenleiding gedrukt. Hierdoor is de tyleen waterleiding aangesloten op de unidelta koppeling, volledig lekvrij. 

Tip 1 - controleer de tyleenleiding: zet de nieuw aangelegde waterleiding op druk voordat je de geul weer dicht gooit met aarde. Zo kun je nog even controleren of alle koppelingen aangedraaid en lekvrij zijn.

Tip 2 - Voorkom een toekomstige leidingbreuk: Bij eventuele toekomstige graafwerkzaamheden weet je vaak niet meer waar de leiding ook alweer ligt en op welke diepte. Door een waarschuwingslint boven de tyleenslang voorkom je schade aan de leiding.

Als de tyleenslang in de grond ligt schep je 20 cm grond erop. Dan het waarschuwingslint aanbrengen waarna je de rest van de gleuf kunt opvullen. Op die manier kom je in de toekomst eerst het blauwe 'let op waterleiding' lint tegen en zit je niet gelijk met de schep of de kraanbak in de tyleenslang!

Het tyleenkoppelingen assortiment is het meest uitgebreide in de markt. En met Haxo als importeur en grootste voorraadhoudende partij in Nederland heeft u uw tyleenkoppeling bestelling vaak al de volgende dag in huis!

Veel succes met je waterproject! Bij vragen neem gerust contact met ons op. Onze tyleenspecialisten staan voor je klaar.