Meerlagenbuis

Een meerlagenbuis, een flexibele waterleiding die ook wel bekend staat als een alu-pex buis, is de moderne en veelzijdige oplossing voor het aanleggen van waterleidingen in huis voor drinkwater of als cv leiding . 

Of je nu zelf een waterleiding wilt aanleggen voor uw CV-installatie, sanitair, warmtepomp, of drinkwater, een meerlagenbuis met het KIWA keurmerk is de juiste keuze voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.  

Bij Haxo vind je een breed assortiment meerlagenbuizen en bijbehorende koppelingen, maar ook voor al je andere bouwmaterialen kunt u bij ons terecht!

Waarom kiezen voor flexibele kunststof waterleiding?

De meerlagenbuis is door de kunststof lagen heel flexibel. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat de leiding ook in ruime bochten kan worden aangelegd en niet bij een flauwe bocht al een koppeling nodig is. Dit werkt prettig en snel. Bovendien scheelt het geld. Met een buigveer kunt u de meerlagenbuis in een bocht vormen zonder dat er een knik in de leiding komt.

Flexibele kunststof waterleidingen zijn geschikt voor diverse doeleinden. Of het nu gaat om het leveren van warm water voor uw centrale verwarming, het verzekeren van schoon drinkwater, of het ondersteunen van een efficiënte sanitair installatie, deze leidingen passen zich aan aan uw behoeften.

Meerlagenbuis met Kiwa keurmerk

Een van de voordelen van meerlagenbuizen is de eenvoudige montage. Zelfs als je geen professionele loodgieter bent, kan je met gemak deze buizen in je projecten integreren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook installatiekosten. Bij Haxo hebben we ook een speciale meerlagenbuis montage set in ons assortiment.

Flexibele kunststof waterleidingen zijn bestand tegen corrosie en slijtage, waardoor ze een duurzame keuze zijn. U kunt erop vertrouwen dat ze jarenlang meegaan zonder problemen.

Het KIWA keurmerk is een teken van kwaliteit en veiligheid. Leidingen met dit keurmerk voldoen aan strenge normen en zijn geschikt voor gebruik in drinkwaterinstallaties, watervoorziening, en andere toepassingen waarbij de waterkwaliteit van essentieel belang is.

Verschillende soorten meerlagenbuizen 

Meerlagenbuizen zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen om u een hoop werk uit handen te nemen. Zo is er de standaard meerlagenbuis opgebouwd uit meerdere lagen van aluminium en kunststof, maar u kunt ook kiezen voor een meerlagenbuis die al is voorzien van een mantelbuis in de kleur rood  voor de warme waterleiding of een meerlagenbuis met een blauwe mantelbuis  voor de koude waterleiding. Dat is wel zo makkelijk als je de meerlagenbuis in de muur of wand gaat verwerken die van stucwerk wordt voorzien. De mantelbuis vangt het krimpen en uitzetten van de meerlagenbuis door temperatuursverschillen op en voorkomt scheuren in de muur. 

Je kunt ook kiezen voor een meerlagenbuis die al is voorzien van isolatie. Een meerlagenbuis met isolatie wordt gebruikt als de leiding bijvoorbeeld boven het plafond of door de kruipruimte een afstand moet afleggen. Het is zonde als er via de leiding warmte en daarmee energie verloren gaat. 

De meerlagenbuis met rode isolatie wordt gebruikt om de warme waterleiding te isolaren en te voorkomen dat er warmte verloren gaat en de meerlagenbuis met blauwe isolatie wordt gebruikt voor de waterleiding voor koud water en voorkomt dat het water in de meerlagenbuis tijdens het transport opwarmt. 

Toepassingen van meerlagenbuizen

Leiding cv installatie

Voor een efficiënte verwarming in je huis of bedrijf kan je vertrouwen op flexibele kunststof waterleidingen. Ze kunnen de hoge temperaturen en druk van uw CV-installatie aan, waardoor een gelijkmatige warmteverdeling wordt gegarandeerd.

Sanitair leidingen

Of je nu een nieuwe badkamer installeert of een bestaande sanitairleiding vervangt, deze leidingen zorgen voor een vlotte watertoevoer en afvoer, met minimale kans op lekkages.

Leiding warmtepomp

Flexibele kunststof waterleidingen zijn perfect geschikt voor warmtepompinstallaties. Ze zorgen voor een efficiënte overdracht van warmte, wat bijdraagt aan een energiezuinige en milieuvriendelijke werking.

Drinkwaterleiding

Met het KIWA keurmerk zijn deze buizen veilig voor drinkwaterinstallaties en staan gerant voor een lange levensduur. Je kunt gerust zijn dat je water schoon en betrouwbaar is.

In conclusie, als je op zoek bent naar een betrouwbare en veelzijdige oplossing voor het aanleggen van waterleidingen, is een flexibele kunststof waterleiding met het KIWA keurmerk de juiste keuze. Of het nu gaat om je CV-installatie, sanitair, warmtepomp, of drinkwater, deze leidingen bieden duurzaamheid en betrouwbaarheid voor al je waterbehoeften. Het gemak van installatie en de veelzijdigheid maken ze een populaire keuze voor zowel professionals als doe-het-zelvers.

 

 

Welke maat meerlagenbuis heb ik nodig?

De meerlagenbuis is verkrijgbaar met een diameter van Bonfix meerlagenbuis 16 mm, Bonfix meerlagenbuis 20 mm, Bonfix meerlagenbuis 22 mm, Bonfix meerlagenbuis 26 mm en Bonfix meerlagenbuis 32 mm.

In een woonhuis is een hoofdleiding vanaf de hoofdkraan met een meerlagenbuis 22 mm voldoende. De aftakkingen naar de diverse toepassingen in huis worden dan aangelegd met een meerlagenbuis 16 mm.

Bij een grotere afstand is het belangrijk dat er aan het einde van de waterleiding, bij alle aftakkingen nog voldoende waterdruk op de leiding zit als je de kraan openzet. Dan is het verstandig om de hoofdleiding aan te leggen met een meerlagenbuis 26 mm.

Meerlagenbuis met mantel

Bij Haxo in het assortiment hebben we ook een meerlagenbuis waar al een mantelbuis omheen zit, zo heb je een flexibele waterleiding en mantelbuis in 1. Wel zo makkelijk, omdat je de leiding niet apart door de mantelbuis hoeft te trekken.

De meerlagenbuis met mantel voegt extra bescherming toe aan de mantelbuis. Daarnaast vangt de mantelbuis het eventuele werken, krimpen en uitzetten van de waterleiding onder temperatuurwisselingen, op van de waterleiding. Dit is essentieel als de waterleiding in de muur wordt geplaatst die wordt afgewerkt met een stuclaag. Dan is uitzetten of krimpen van de waterleiding funest voor de stuclaag. De mantelbuis voorkomt dat er scheuren in de wand komen.

Ontdek de voordelen van onze meerlagenbuis met mantelbuis en breng gemak en betrouwbaarheid in jouw leidingsysteem. Of het nu voor dagelijks gebruik in huis is of voor specifieke toepassingen, deze waterleiding staat garant voor een probleemloze watervoorziening. Bestel vandaag nog en ervaar het verschil in kwaliteit en gebruiksgemak!

Leiding van meerlagenbuis met isolatie

Bij het aanleggen van een waterleiding over een langer traject door bijvoorbeeld de kruipruimte of over de zolder is het van belang dat het water in de flexibele waterleiding op dezelfde temperatuur blijft. Om deze reden heeft Haxo ook een meerlagenbuis in haar assortiment die als is voorzien van isolatie. Wel zo makkelijk, want dan hoef je de isolatie niet achteraf aan te brengen. Dat scheelt werk en tijd.

De Bonfix meerlagenbuis met isolatie is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, in de kleur blauw en rood. De meerlagenbuis isolatie blauw wordt gebruikt voor de waterleiding met koud water en de meerlagenbuis met isolatie rood wordt gebruikt voor de leiding met warm water.
De meerlagenbuis met isolatie is verkrijgbaar op een rol van 25 meter of van 50 meter.

Koppelingen voor de meerlagenbuis

Voor het verbinden van meerdere delen meerlagenbuis of voor het maken van een aftakking in de waterleiding zijn er 3 verschillende soorten koppelingen:

  • Multi Fit koppelingen

  • Alu knelkoppelingen

  • perskoppelingen

Het voordeel van Multi Fit koppelingen is dat je deze kunt bevestigen via een eenvoudige aansluiting zonder gebruikte hoeven maken van speciaal duur gereedschap. Dit in tegenstelling tot de perskoppelingen waar een speciale kostbare perstang voor nodig is. De Multi Fit koppelingen is een waterleiding koppeling die geschikt is voor drinkwater en beschikt over het Kiwa keurmerk.

Ook de alu knelkoppelingen kunnen met een Bahco sleutel worden vastgedraaid. Deze koppelingen zijn alleen geschikt voor de sanitair leidingen en de cv leiding. Ze beschikken niet over het KIWA keurmerk

Meerlagenbuis kopen doe je bij Haxo!

Bij Haxo vindt je een breed assortiment meerlagenbuizen voor je kunststof waterleiding. Je hebt keuze uit diverse vooraanstaande merken en verschillende systemen die uit voorraad leverbaar zijn. Zo is er altijd een oplossing voor jouw situatie.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers geven graag advies en helpen graag met het maken van de juiste keuze. Bestel snel en ga meteen aan de slag!