Oude kitranden kunnen gaan afbrokkelen en schimmelen. Bij beschadigingen en/of schimmels is het verstandig om de kitranden te vervangen. Ook als u last heeft van lekkage is het verstandig eens goed te kijken naar uw kitranden. Met onderstaande stappen kunt u dit eenvoudig zelf doen.

Kit verwijderen

De eerste stap bij het vervangen van oude kitranden is het goed verwijderen van de oude kit. Gebruik hiervoor een mesje of kitsteker en verwijder eventuele achtergebleven resten met een plamuurmes of kitverwijderaar. Deze verwijderaar laat u even intrekken en moet na gebruik goed worden schoongemaakt met water en zeep voordat u verder gaat.

Ondergrond ontvetten

Na het verwijderen van de kit is het belangrijk om de randen goed schoon te maken en te ontvetten. Dit zorgt ervoor dat de kit veel beter hecht op de ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een sterke warme oplossing van soda. Als de ondergrond is ontvet maakt u alles schoon met water en laat dit goed drogen.

Kitranden en Kit Vervangen Tips

Kitten

Nu de oude kit is verwijderd en de ondergrond is schoongemaakt en gedroogd, kan de nieuwe kit worden aangebracht. Voor een precies resultaat kunt u weerszijden van de nieuwe kitrand afplakken met schilderstape of plakband. Dan maakt u het kit-pistool klaar. Dit doet u door de kittube open te snijden en de spuitmond te bevestigen. Daarna snijdt u de spuitmond scheef af, net zo breed als de breedte van de voeg.Plaats vervolgens de tube met spuitmond in een kitpistool. Knijp vervolgens in het handvat totdat er kit uit de spuitmond komt. Vervolgens zet u de spuitmond aan het begin van de voeg en verplaatst u deze tijdens het spuiten. Doet dit voorzichtig en gelijkmatige voor een perfect resultaat.

Afwerking

Als de kit is aangebracht werkt u deze voor een optimaal resultaat af met een kitlepel. Eventueel kan dit ook met een natte vinger met zeepwater. Verwijder tenslotte eventueel aangebrachte plakband. Mochten er kitvlekken zijn ontstaan na het kitten kunt u deze verwijderen met een droge doek. Eventuele hardnekkige vlekken zijn schoon te maken met een zeepoplossing of wasbenzine.

Tips

  • Spuit rustig en gedoseerd
  • Snijd de spuitmond schuin af
  • Kitkokers zijn langer te bewaren door een spijker in de spuitmond te duwen
  • gebruik plakband of tape om de voeg af te plakken
  • Zorg voor dat u gaat kitten voor een stof en vetvrije ondergrond
  • Vindt u het handig om er een filmpje bij te hebben? Dit filmpje is een mooie uitleg over hoe u makkelijk, snel en vakkundig kit aanbrengt.