Een vijverfilter zorgt voor een vijver met schoon en helder water en gezonde vissen. Eerst filtert de vijverfilter het water mechanisch met een UVC-lamp die algen doodt en een filter die vuildeeltjes tegenhoudt. Het water wordt verder ook biologisch gefilterd. Een speciale kamer met filterkool zuivert het water, terwijl een andere kamer plaats biedt aan bacteriën die afvalstoffen en organisch materiaal omzetten in voedingstoffen. Bij Haxo vindt u alle benodigheden voor de vijverfiltering voor een altijd lage prijs. 

Vijverfilter

Wat is een vijverfilter?

Een vijverfilter is een kunststof bak met daarin allerlei materialen die ervoor zorgen dat het water van de vijver gefilterd, dus schoongemaakt wordt.
In een vijver kan veel vuil terechtkomen. Om dit vuil uit de vijver te halen, kunt u een vijverfilter plaatsen. 

Hoe werkt filtering van de vijver? 

Het filteren van het water in een vijverfilter gebeurt in hoofdlijnen op 2 manieren:

  • Mechanische filtering
  • Biologische filtering en beluchting 

Met de mechanische wiltering in het vijverfilter halen filtermaterialen in het vijverfilter het grove vuil en het zweefvuil uit het water.

De biologische filtering vindt plaats door middel van speciale substraten waarin grote aantallen bacteriën zich kunnen huisvesten. Deze nitrificerende bacteriën zijn onmisbaar in de vijver en zorgen in combinatie met de planten in de vijver voor de afbraak van schadelijke stoffen in het water, waaronder ammoniak en nitriet.

Sommige filters hebben vooral een mechanische functie, andere soorten zijn juist gericht op een biologische filtering van het water. Voor een Koi vijver zonder planten, zul je een filter met een grote biologische filtercapaciteit nodig hebben. In een vijver met veel planten kun je volstaan met een kleinere filtercapaciteit.

Hoe werkt een vijverfilter?
 

Het vijverfilter wordt naast (eventueel deels ingegraven) de vijver geplaatst en wordt aangedreven door een vijverpomp. Met behulp van een vijverpomp wordt het water uit de vijver de filterbak ingepompt. Daar legt het water vervolgens een weg af die door één of meerdere kamers gaat. In elke kamer zijn materialen aanwezig, die zorgen voor de filtering van het water. In eerste instantie blijft alleen het grove afval achter. Maar naarmate het water door steeds kleine gaatjes wordt gestuwd, blijft ook steeds kleiner vuil achter. Als het water het vijverfilter verlaat, is het kraakhelder.

In de vijverfilter ontstaat een bacterieleven dat mede verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het water. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor de afbraak van het vuil en meststoffen. Dit draagt uiteindelijk bij aan een beter en helderder vijverwater.

 

Capaciteit vijverfilter 

Bij het aanschaffen van een vijverfilter is het belangrijk om naar het type filter ook te kijken naar de capaciteit van het vijverfilter. De capaciteit die het vijverfilter nodig heeft is afhankelijk van de volgende factoren:

  • het type vijver
  • de inhoud van de vijver
  • het aantal en het soort vissen

In een vijver van 10.000 liter is een vijverfilter met een capaciteit van 10.000 liter voldoende. Als er vissen in de vijver zitten, is een dubbele capaciteit nodig van de daadwerkelijke inhoud van de vijver, dus bij een vijver van 10.000 liter is dan een vijverfilter nodig met een capaciteit van 20.000 liter. In een Koi vijver adviseren wij om een capaiciteit van 2,5 keer de inhoud van de vijver aan te houden. In dit geval dus 25.000 liter. 

Vijver zonder vis: capaciteit = inhoud vijver
Vijver met vissen: capaciteit = inhoud vijver x 2
Koi Vijver: capaciteit = inhoud vijver x 2.5

Vijverfilter kopen

Haxo heeft vijverfilters van verschillende topmerken als Velda en Hozelock. Om het voor u nog eenvoudiger te maken, verkopen wij ook vijverfilter sets. Een filterset is een compleet systeem waarvan alle onderdelen met zorg bij elkaar zijn gezocht. U kunt direct aan de slag! Vijverfilter kopen? Haxo zorgt voor een snelle levering. Heeft u vragen over een vijverfilter? Neem contact op met onze klantenservice! Onze collega's staan elke werkdag voor u klaar met een gedegen advies!