Haxo biedt een compleet programma voor de aanleg van de binnen- en buitenriolering. Om de binnenriolering optimaal bij het gebouw te laten passen, is er zowel een assortiment van PVC buizen, hulpstukken en bevestigingsmaterialen verkrijgbaar in de kleur grijs als wit. Zo heeft u alijd een passende oplossing voor uw persoonlijke situatie. 

PVC buizen

Bij de afvoer van (vervuild) water uit een huis of een gebouw wordt er gesproken over een riolering. De waterafvoer in huis is de binnenriolering en vanaf het punt dat de waterafvoer vanuit het huis overgaat naar de waterafvoer buiten het huis, spreekt men van de buitenriolering. 

Aan de riolering in huis worden andere eisen gesteld dan aan de riolering buiten het huis. In het huis zijn er meerdere afvoeren vanaf verschillende functies, zoals een wasbak, douche, wasmachine of wc die in huis worden verzameld in een hoofdafvoerleiding. Deze hoofdafvoerleiding verlaat vervolgens het huis en gaat dan over in de buitenriolering. U zult begrijpen dat de hoofdafvoerleiding een grotere diameter moet hebben, dan een de afvoerbuis van de wastafel. 

Daarnaast loopt de riolering buiten vaak onder een oprit of een tuin door en komt er dus bijvoorbeeld een auto overheen rijden. Dit maakt dat de afvoerbuis niet kapot mag gaan onder het gewicht van de auto. 

Welke PVC buis wordt voor de riolering gebruikt? 

Voor de riolering en de afvoer van (vervuild) water uit een gebouw of een huis wordt een PVC afvoerbuis gebruikt. De PVC afvoerbuis voor de afvoer wordt zowel voor de riolering binnen als voor de riolering buiten gebruikt. Het verschil tussen een pvc afvoerbuis voor binnen en voor buiten zit in de diameter en in de dikte van de wand. Een PVC buis voor de binnenriolering heeft een kleinere diameter dan een PVC buis voor de buitenriolering. Daarnaast heeft een PVC buis voor de binnenriolering een dunnere wanddikte dan die voor de buitenriolering. Tot slot heeft u in de binnenriolering de keuze om voor een hulpstukken met een lijmverbinding te kiezen. In de buitenriolering worden alle verbindingen met hulpstukken met een manchetverbinding gemaakt. 

Welke maten PVC buis zijn er? 

De diameter van de PVC buis is afhankelijk voor de afvoer van (vervuild) water is afhankelijk van de toepassing. De keuze van de maat PVC buis is heel belangrijk. Als de PVC buis te klein is, is er een grote kans op verstoppingen. Maar ook als voor een te grote maat PVC buis wordt gekozen, is er een kans op verstoppingen, omdat dan de doorstroming van het vervuilde water onvoldoende is. 

Wij adviseren u de volgende diameters PVC buizen toe te passen: 

  • 32-40 mm: lekwaterafvoer van de cv
  • 40-50 mm: wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen en wasmachine
  • 90-110 mm: wc

De maat van de PVC buis wordt gemeten aan de binnenzijde van de PVC buis. 

Wanneer je meerdere apparaten en objecten aansluit op eenzelfde afvoer, adviseren wij de grootst aangegeven diameter te hanteren. Ook is het belangrijk om in het traject van de riolering altijd met de stroom mee over te gaan op eenzelfde of grotere diameter PVC buis en niet naar een kleinere diameter. Een overgang naar een kleinere diameter kan een verstopping veroorzaken. 

Welke PVC buis voor buiten? 

Als de PVC buis het huis of het gebouw verlaat, wordt deze PVC afvoerbuis aangesloten op de buitenriolering. Voor de buitenriolering wordt een PVC afvoerbuis gebruikt met een diameter van 110 en 125 mm. 

Wel is het belangrijk om te kijken naar de belasting van de PVC buis. Gaan er straks auto's overheen rijden of ook zwaar verkeer? Bij een normale belasting is een PVC buis met een stijfheidsklasse SN4 voldoende. Als er zwaar verkeer over het traject waar de PVC buis ligt, gaat rijden dan adviseren wij om een PVC buis SN8 te gebruiken. 

Welke afvoerbuis in de grond? 

Bij het aanleggen van de buitenriolering in de grond is het belangrijk dat er een laag van minimaal 50 cm verdichte grond, waarvan een zandlaag van 30 cm op de PVC afvoerbuizen wordt aangebracht. Dit zandbed dient schoon te zijn. Dat betekent dat er er geen stenen, puin, oid. in deze laag mag zitten. Dit kan de PVC afvoerbuis beschadigen. 

Als er minimaal 50 cm verdichte grond op de PVC buis aanwezig is, kunt u een PVC afvoerbuis SN4 kiezen. PVC buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Een voorbeeld van een PVC buis die niet geschikt is voor onder de grond is een regenpijp

Als het niet mogelijk is om 50 cm verdichte grond aan te brengen of u verwacht een belasting met zwaar verkeer, dan adviseren wij u om een PVC afvoerbuis met een stijfheidsklasse SN8 te kiezen.