Vijverpompen

Houd het water in uw vijver gezond en schoon met behulp van één van de tientallen vijverpompen van Haxo. Ons ruime assortiment bevat alle vijverbenodigdheden, waaronder vijverpompen in allerlei soorten, groottes, vermogens en merken, zodat wij voor elke vijver en elke situatie een passende oplossing kunnen leveren. Als expert op het gebied van tuinen en tuintechniek kunt u niet alleen bij ons terecht voor alles wat u nodig heeft om van uw vijver een prachtige eyecatcher te maken, wij kunnen u ook adviseren over al onze producten. Wilt u een vijverpomp bestellen maar heeft u eerst een vraag of twijfelt u over uw keuze? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord en denken graag met u mee.

Een vijverpomp is onmisbaar voor het welzijn van uw vijver. Het zorgt voor een optimale watercirculatie, wat essentieel is voor de gezondheid van uw vijver. Door voldoende watercirculatie kan het water afvalstoffen afvoeren naar de atmosfeer en tegelijkertijd belangrijke gassen zoals zuurstof en koolstofdioxide opnemen. De visdichtheid en de hoeveelheid zonlicht in uw vijver zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de juiste vijverpomp.

Een vijver kan niet zonder vijverpomp

Een vijver zonder vijverpomp is eigenlijk geen optie. Stilstaand water biedt bacteriën vrij spel en resulteert snel in groen water. Daarom heeft elke vijver een vijverpomp nodig. Een vijverpomp zorgt voor beweging in het water, waardoor de waterkwaliteit op peil blijft. Bovendien faciliteert het biologische processen die cruciaal zijn voor een gezonde wateromgeving. Daarnaast kan een vijverpomp ook worden gebruikt voor het aandrijven van fonteinen, beeklopen, watervallen en vijverfilters. Het juiste type vijverpomp is afhankelijk van het type vijver en het beoogde doel. Als richtlijn moet een pomp in staat zijn om het water in de vijver elke twee tot vier uur volledig rond te pompen. Natuurlijke en zwemvijvers vereisen bijvoorbeeld een circulatie eens in de 4 tot 5 uur, terwijl vijvers met een lage visbezetting dit nodig hebben eens in de 3 tot 4 uur, en vijvers met een hoge visbezetting eens in de 1 tot 2 uur.

Het doel van de vijverpomp

Een vijverpomp kan twee verschillende functies hebben: het zorgen voor een heldere en gezonde vijver door circulatie en/of het aandrijven van het vijverfilter, en het aandrijven van diverse waterelementen zoals fonteinen, beeklopen en watervallen. Elke toepassing vraagt iets anders van een vijverpomp, en hieronder wordt voor beide functies uitgelegd waar u rekening mee moet houden. In sommige gevallen kunnen deze twee functies ook gecombineerd worden. In dat geval dient u beide richtlijnen te volgen voor een mooi resultaat.

Het zorgen voor een heldere en gezonde vijver
Circulatie en filtratie zijn de twee belangrijkste aspecten voor een heldere vijver. Door voldoende circulatie en een goed biologisch evenwicht, ofwel natuurlijk of met behulp van een vijverfilter, zorgt u voor een heldere vijver. Een vijverpomp speelt een cruciale rol in deze circulatie. De benodigde circulatie hangt af van het type vijver. Bij een natuur- of zwemvijver zonder vissen heeft u een vijverpomp nodig die de vijver eens per 4 tot 5 uur rondpompt. Voor een tuinvijver met een lichte visbezetting heeft u een vijverpomp nodig die de vijver eens per 3 tot 4 uur rondpompt. In het geval van een vijver met een grote visbezetting, zoals een koivijver, kiest u een vijverpomp die de vijver eens per 1 tot 2 uur rondpompt.

De aandrijving van een waterval of beekloop
Met behulp van een vijverpomp voorziet u een waterval of beekloop van water. De benodigde pompcapaciteit hangt voornamelijk af van de breedte van de waterval of beekloop. Het is niet mooi om een hoge of brede waterval te hebben als er maar een kleine hoeveelheid water stroomt door een te kleine vijverpomp. Het kan ook handig zijn om een regelbare pomp aan te schaffen, mechanisch of met een dimmer, zodat u een iets krachtigere pomp kunt gebruiken en deze naar wens kunt afstellen. Als richtlijn kunt u het volgende in gedachten houden: voor elke 1 centimeter breedte heeft u een pompcapaciteit nodig van 65 liter per uur (zacht stromend) tot 100 liter per uur (sterk stromend).

Plaatsing van de vijverpomp

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de juiste plaatsing van de vijverpomp. Over het algemeen zijn vijverpompen niet zelfaanzuigend. Dit betekent dat de pomp ofwel in de vijver zelf geplaatst moet worden (natte opstelling), of buiten de vijver onder de waterspiegel via een muurdoorvoer of bodemdrain (droge opstelling). In principe is elke vijverpomp geschikt voor plaatsing in de vijver (met uitzondering van zwemvijvers). Echter is niet elke pomp geschikt voor plaatsing buiten de vijver. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Verschillende soorten vijverpompen

Vijverpompen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, capaciteiten, uitvoeringen en formaten. Het grote aanbod vijverpompen zorgt ervoor dat er voor elke vijver een passende oplossing geleverd kan worden. Om u te helpen met het maken van een keuze, vindt u hieronder meer uitleg over de diverse soorten vijverpompen. Heeft u na het lezen van de onderstaande toelichting per vijverpomp nog een vraag of bent u op zoek naar deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze vijverexperts staan u graag te woord en denken graag met u mee.

Gewone vijverpompen

Een gewone vijverpomp wordt ook wel een basis vijverpomp genoemd. Basis vijverpompen zorgen enkel voor watercirculatie en zijn zeer geschikt voor prachtig aangelegde vijvers die qua uitstraling en esthetiek niets extra’s nodig hebben. Bent u de trotse eigenaar van een prachtige vijver en wilt u de balans terugbrengen in het water, zonder iets aan de uitstraling van de vijver te veranderen? Dan is een gewone vijverpomp de beste keuze.

Fonteinpompen

Een fonteinpomp is een vijverpomp die speciaal ontwikkeld is om een fontein aan te sturen. Fonteinpompen voor in de vijver zorgen ervoor dat er water omhoog spuit in uw vijver en geven uw vijver een levendige, luxe uitstraling. De hoogte en manier van spuiten van uw fonteinpomp bepaalt u zelf. U kunt uw fontein uitrusten met diverse spuitkoppen of een verdeelkraan, waardoor u uw fontein helemaal naar eigen inzicht vorm kunt geven. Vijver fonteinpompen zijn verkrijgbaar in verschillende merken en uitvoeringen en kunnen ook in andere elementen van de tuin, zoals in een waterbak of border met kiezelsteentjes, worden toegepast. Het is daarnaast mogelijk om een filter- en fonteinpomp 2-in-1 te kopen, waardoor u uw vijver niet alleen voorziet van een prachtig waterkunstwerk, maar het water dankzij het vijverfilter in de pomp ook direct gefilterd wordt. Zo is er voor elke situatie een passende oplossing beschikbaar.

Filterpompen

Vijverfilterpompen zijn vijverpompen die zijn uitgerust met een vijverfilter. Hierdoor zorgt deze pomp niet alleen voor watercirculatie, maar wordt het water in de vijver ook direct gefilterd. Filterpompen zijn zeer geschikt voor vijvers met vissen, omdat vijvervissen er voor kunnen zorgen dat het water sneller vervuild raakt. Door uw vijver uit te rusten met een filterpomp blijft het water in de vijver voldoende circuleren en wordt het tegelijkertijd gefilterd, waardoor u altijd kunt genieten van een heldere, schone en gezonde vijver.

Ornamentpompen

Vijver ornamentpompen zijn pompen geschikt voor binnenshuis gebruik. Hierbij kunt u denken aan kamerfonteinen, aquariums, beeklopen en waterornamenten in huis. Ornamentpompen voor in de vijver zijn alleen geschikt voor een natte opstelling, hebben een laag energieverbruik en zijn zeer betrouwbaar, waardoor u er jarenlang gebruik van kunt maken. De zuinige motoren hebben een thermische beveiliging en zijn geheel waterdicht, zodat oververhitting niet voorkomt en er geen risico is op kortsluiting. Een ornamentpomp is volledig veilig en kan zonder zorgen binnenshuis worden toegepast. Bestel uw ornamentpomp snel via Haxo.

Luchtpompen

Een luchtpomp zorgt niet alleen voor watercirculatie, maar voegt ook extra zuurstof aan het water toe. Door extra zuurstof aan het vijverwater toe te voegen worden de vissen en andere dieren in de vijver aanzienlijk actiever en wordt er tevens een beter leefomgeving voor uw waterplanten gecreëerd. Zijn de vissen in uw vijver traag, houden ze zich op in de bovenste laag van de vijver en happen ze constant naar lucht? Dan is de kans groot dat er in de vijver een gebrek aan zuurstof is. Door een luchtpomp en toebehoren, zoals luchtstenen en luchtslangen, aan te leggen kunnen deze problemen eenvoudig verholpen worden en is het water in uw vijver weer in balans.

 

x