Compostbak

Als je zelf je groenafval uit de keuken en tuinafval composteert krijg je de beschikking over gratis tuinmest voor de planten in je tuin. Verwen de planten in de tuin met een lekker laag compost en geniet van een weelderige tuin!

Een compostbak is een container of behuizing die wordt gebruikt om organisch afval te verzamelen en te laten composteren. Waar mensen vroeger al gebruik maakten van een composthoop in de tuin, is tegenwoordig vaak de compostbak de oplossing.
Het doel van een compostbak is om een gecontroleerde omgeving te bieden waarin organisch materiaal, zoals groente- en fruitresten, tuinafval, bladeren en ander organisch materiaal, kan worden afgebroken door micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en wormen. Deze vorm van tuinbesmetting is ook nog eens goed voor het milieu.

Voor ieder een vraag een juiste compostbak

Compostbakken zijn er met verschillend ontwerp, verschillende vormen en maten met een inhoud tot wel 600 liter, variërend van eenvoudige bakken van kunststof tot complexe constructies met meerdere compartimenten. Sommige compostbakken zijn voorzien van beluchtingsopeningen of roterende mechanismen om het composteringsproces te versnellen en te verbeteren.

Door organisch afval in een compostbak te plaatsen en regelmatig om te zetten, ontstaat compost, een waardevolle meststof die rijk is aan voedingsstoffen en organisch materiaal. Deze compost kan vervolgens worden gebruikt om de bodem van tuinen, moestuinen en potplanten te verrijken, waardoor de groei en gezondheid van planten wordt bevorderd.

Zelf compost maken

Met een compostbak versnel je het composteringsproces. Het werkt eenvoudig. Compost ontstaat wanneer bacteriën en schimmel dood organisch materiaal afbreken. Ook wormen en pissenbedden dragen bij aan dit proces. Het product dat overblijft is compost, een vruchtbare voedingsstof voor planten, bomen en struiken. In de compostbak verzamel je bladeren, snoeiafval, resten van rauwe groenten en fruit en ook koffiefilterzakjes. Op die manier maak je moeiteloos je eigen compost. We adviseren om de compostbak op een koele plek te plaatsen, bijvoorbeeld onder een boom.

Bij het vullen van je compostvat voor de eerste keer, raden wij aan groot zijdig organisch materiaal te gebruiken. Denk hierbij aan takken als onderlaag. Zo kan lucht eenvoudig bij je compost komen en zal overtollig water wegstromen. De laag hierop is een laag van goed gemengd organisch afval van tuin en keuken. Bij Haxo bestel je voordelig een compostbak online!.

Compostbak kunststof voor tuinafval

Je creëert gemakkelijk de ideale omstandigheden voor compostvorming door een compostbak van kunststof te kopen. Deze is voor een groot gedeelte afgesloten, maar heeft ook een luchtrooster waardoor lucht bij het tuinafval kan komen . Je verkrijgt namelijk de beste compost als de vochtigheid, het gehalte zuurstof en de temperatuur optimaal zijn. Zorg dus dat deze drie aspecten in balans zijn voor de beste compost.

Je schept de verse compost gemakkelijk uit de compostbak van kunststof als je de speciale deksel aan de onderzijde opent. Compost geeft je planten de grondstoffen die ze nodig hebben. Bij Haxo vind je daarnaast ook alles voor tuinbewatering van de flora, zoals gieters, een tuinslang of tuinspuiten en tuinsproeiers . Zonder water groeit er namelijk vrijwel niets!

Compostbak hout in de tuin

Met de aanschaf van een compostbak van hout produceer je op natuurlijke wijze compost. De bak bestaat uit een halfopen constructie met een metalen frame en latten van larikshout. De onderzijde wordt niet afgesloten, zodat het groente, fruit- en tuinafval in contact blijft met de grond. Zo kunnen bacteriën, schimmels en wormen het biologische afval bereiken, daardoor vindt het rottingsproces plaats en versnelt de compostering.

Wil je alle processen die zich afspelen in de compostbak van hout goed in de gaten houden en optimaliseren? Dan vind je in het uitgebreide assortiment van Haxo ook compostthermometers en compostmakers

Compostbak of een compostvat

Zowel een compostbak als een compostvat zijn containers, die worden gebruikt om organisch afval te composteren, maar er zijn enkele verschillen tussen beiden:

 1. Vorm en constructie: Een compostbak is meestal groter van formaat en heeft vaak een open structuur, zoals een bak of een houten frame zonder bodem. Compostbakken kunnen één enkel compartiment hebben of verdeeld zijn in meerdere secties.
  Een compostvat is doorgaans kleiner van formaat en heeft een meer compacte structuur. Het kan een afgesloten cilindrische container zijn met ventilatieopeningen om luchtcirculatie mogelijk te maken.

 2. Beluchting: Omdat compostbakken vaak groter zijn en een open structuur hebben, kan er meer natuurlijke beluchting plaatsvinden door middel van natuurlijke luchtcirculatie. Sommige compostbakken hebben echter mogelijk extra ventilatieopeningen.
  Compostvaten zijn meestal ontworpen met specifieke ventilatieopeningen om luchtcirculatie te bevorderen. Dit helpt bij het versnellen van het composteerproces, vooral in afgesloten systemen.

 3. Plaatsing: Een compostbak wordt meestal op de grond geplaatst en kan een meer permanente functie hebben in de tuin of op een specifieke composteerlocatie.
  Een compostvat kan gemakkelijker worden verplaatst en is vaak geschikt voor mensen met beperkte ruimte, zoals balkons of kleine tuinen.

 4. Gebruiksgemak: Compostbakken kunnen handiger zijn voor het composteren van grote hoeveelheden organisch materiaal en bieden mogelijk meer ruimte voor het omzetten van de compost.
  Compostvaten zijn vaak geschikt voor individuen of huishoudens die minder organisch afval produceren en behoefte hebben aan een compactere en draagbare optie.

Kortom, hoewel zowel compostbakken als compostvaten worden gebruikt voor het composteren van organisch materiaal, verschillen ze in grootte, constructie, beluchting en gebruiksgemak, wat betekent dat de keuze tussen de twee afhangt van individuele behoeften en beschikbare ruimte.

Compostbak koop je bij Haxo

Haxo is dé tuinwinkel waar je voor een scherpe prijs je compostbak kunt kopen in diverse uitvoeringen. Je hebt een ruime keuze uit compostbakken, compostkorven van verzinkt staal en tuinafvalzakken om uw groente en tuinafval eerst in te verzamelen. Als je een tuin wilt vormgeven met een gevarieerde flora en fauna vind je in ons aanbod ook kweekkassen en kweekbakken om de eerste fase van het groeiproces een steuntje in de rug te geven. Door een compostbak uit onze eigen voorraad te kopen beschik je doorlopend over je eigen gratis tuinmest.