Tunnelkas

Een tunnelkas is een type kweekkas, ook wel foliekas genoemd, die bestaat uit een gebogen frame van buizen en een overkapping van folie of plastic. De vorm van de tunnelkas is geïnspireerd op een tunnel, vandaar de naam. Het is een eenvoudige en goedkope manier om een beschermde omgeving te creëren voor het kweken van planten, groenten en fruit. Door de vorm van de kas kan er veel licht binnenkomen, en door de folie wordt het binnenin warm en vochtig, waardoor het klimaat geschikt is voor het kweken van gewassen. Tunnelkassen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen zowel op een vaste als op een tijdelijke locatie worden geplaatst.

Voordelen tunnelkas 

Een tunnelkas heeft een aantal voordelen. Zo beschermt een tunnelkas planten tegen weersinvloeden zoals regen, hagel, wind, vorst en felle zon. Dit zorgt voor een betere opbrengst en grotere planten.

Daarnaast wordt met een tunnelkas het kweekseizoen verlengd. Hierdoor kunnen gewassen eerder gezaaid worden en kunnen planten langer blijven groeien en bloeien. Bovendien is een tunnelkas vaak licht en makkelijk te verplaatsen. Hierdoor kan de kas op verschillende plekken gebruikt worden en kunnen planten naar behoefte verplaatst worden.

In vergelijking met een traditionele kas zijn tunnelkassen goedkoper in aanschaf en onderhoud. Ook wordt er minder water gebruikt doordat het water beter vastgehouden wordt.

Tot slot kan het gebruik van een tunnelkas leiden tot een hogere opbrengst, omdat planten in een tunnelkas beter beschermd zijn tegen weersomstandigheden en ongedierte.

Verschil tunnelkas en foliekas

Een tunnelkas en foliekas zijn beide kassen waarin gewassen kunnen worden geteeld, maar met name de vorm is verschillend. Een foliekas heeft meestal een vierkante of rechthoekige vorm, terwijl een tunnelkas een langwerpige vorm heeft met aan de bovenzijde een gebogen vorm